Menu

Revalidatie

Wij van Fysiotherapie & Welness zijn wij altijd bezig met de gezondheid van onze cliënten. Een belangrijk onderdeel van ons werk bestaat hierbij uit het bijstaan van onze cliënten bij het revalideren.

De kern is eigenlijk heel eenvoudig.
Bij iedere revalidatie geldt bij ons; De essentie van Revalidatie is Aandacht.
Zowel aandacht van de therapeut voor de cliënt als aandacht van de cliënt voor zijn lichaam.

Wat is Revalidatie
Revalidatie laat zich het beste omschrijven als “herstel”. Bij het revalideren worden dus lichamelijke processen of lichaamsdelen gestimuleerd om zo weer hun functie terug te krijgen. Veel mensen associëren revalidatie met weer leren lopen. Revalidatie is echter veel breder dan enkel leren lopen.

Revalidatie wordt bijvoorbeeld ingezet bij:

  • Een oude schouderblessure waardoor de schouder al jaren pijnlijk is bij een bepaalde beweging
  • Zwakke enkels die pijn doen na een dag lopen
  • Lage rugklachten veroorzaakt door verkeerd aangeleerde houding
  • Heupoperatie waarna er zo spoedig mogelijk weer geoefend moet gaan worden
  • Kruisbandblessures, ook voor de operatie kan de juiste training een veel beter uiteindelijk resultaat geven

Wanneer is Revalidatie nodig?

Ieder onderdeel, systeem of functie van het lichaam kan in meer of mindere mate zijn werking verliezen. Deze werking kan beperkt blijven, ook al is de oorzaak reeds achter de rug. Vaak is revalidatie een vervolg op een operatie of ingreep.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gebroken arm door de val met een fiets. Na enkele weken of maanden is het gips weer van de arm, dit wil echter helaas niet zeggen dat volledige functie weer terug is. Ook al is de breuk misschien genezen, de pezen, spieren en gewrichten kunnen nog steeds gevolgen ondervinden van de breuk.

Dit zijn niet eens altijd de directe gevolgen van de breuk. De verminderde functie kan ook worden veroorzaakt doordat de arm een tijd niet gebruikt is. Of doordat de arm niet op de juiste wijze is gebruikt. Een fysiotherapeut zal dan ook door de revalidatietherapie niet alleen de spieren en gewrichten trainen, maar ook de cliënt helpen bij het opnieuw aanleren van de juiste bewegingen.
Revalidatie is dus een breed begrip dat op veel klachten van toepassing is.

U kunt de revalidatie in 3 fases opdelen:

De eerste Fase: het Onderzoek

De eerste fase is het onderzoek. Hierbij krijgt de fysiotherapeut een beeld van de beperking. Zeker zo belangrijk is echter het beeld dat wordt gevormd van uw behoeften en uw wensen.
In deze fase onderzoeken we dus ook het uiteindelijke doel van het revalidatietraject. Dit kan volledig herstel zijn maar dit is niet in alle gevallen een reële optie.
Soms is om die reden het doel om mobiliteit te herstellen ook al is dit in een andere vorm dan u hiervoor gewend was. Een doel kan hierbij zijn dat u zo zelfstandig mogelijk wordt. We denken indien dit nodig is in de fase ook mee over bijvoorbeeld uw woonsituatie of eventuele hulpmiddelen.
Bij dit onderzoek maken we duidelijke afspraken welk doel we willen bereiken en hoe we dit zullen gaan doen.

De tweede Fase: De Behandeling

Wanneer er een beeld is van enerzijds de problematiek en anderzijds het uiteindelijk doel, dan gaan we samen aan de slag. De fysiotherapeut begeleidt u met specifieke oefeningen voor kracht, coördinatie en stabiliteit. Afhankelijk van de klacht kan dit trajecten enkele weken tot maanden beslaan.
Essentieel is hierbij dat u niet alleen tijdens de contactmomenten uw oefeningen doet. U zult ook specifieke oefeningen meekrijgen zodat u ook thuis aan uw herstel kunt werken.

De laatste fase: Controle, nabehandeling en preventie

De laatste fase. Er komt een moment dat we de behandelingen kunnen afronden.
We geven u de laatste tips mee om thuis verder aan u herstel te werken. Uiteraard kunt u ons nog steeds benaderen met uw vragen.
Soms maken we na een x aantal weken/maanden nog een afspraak om door te spreken hoe het gaat.


Voor het maken van een afspraak kunt u het beste contact opnemen met Madelon Jansen 06-51592667